Om hästen är för smal

By Date: 2015/04/15 in Häst

Det är aldrig bra om hästen börjar bli, eller kommer till dig, för mager. Hästar behöver mycket håll och ska hålla en stabil vikt för att må bra.

Orsak

Innan man lägger upp några foderplaner för hästen måste man hitta orsaken till viktnedgången. Har den fått för lite mat tidigare eller är hästen faktiskt sjuk? Det bästa du kan göra är att skicka efter en veterinär som kan undersöker ifall det beror på en sviktande hälsa eller depression hos djuret. Hästar, och många andra djur, kan tappa matlusten och svälta sig själva när de är olyckliga så håll även koll på humöret. Ibland är problemet så enkelt som tandvärk eller problem med tänderna som gör det svårt att tugga.

Fodra upp på rätt sätt

När det är dags att göra om matschemat och planera hästfoder för att öka hullet på hästen, ska man tänka på hästen såsom man gör en högpresterande häst. En högpresterande häst behöver minst 10 MJ omsättbar energi/kg torrsubstans. Det är ett bra riktmärke att använda sig av när man ska fodra upp en smal häst, du kan till och med ta 11 MJ/kg torrsubstans. Du behöver därmed köpa in grovfoder som har blivit tidigt skördat. Då slipper du komplettera med stärkelserikt kraftfoder som kan skapa problem med fodersmältningen. Det går alldeles utmärkt att endast använda grovfoder som foderstat till högpresterande och magra hästar, så du behöver inte vara orolig över att hästen saknar något. Se bara till att det är tidigt skördat.

Se också till att inte snåla med proteingivan, det är lättare att få mer hull på hästen om den får mycket protein. En mager häst kan få en foderstat med proteinkvot på 12.

Komplettera foderstaten med mineraler och salt. Hitta rätt mineralfoder som går att kombinera med ditt grovfoderparti.